Met een lucht-lucht warmtepomp kun je jouw woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen. We krijgen vaak de vraag: 'Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp precies?' Een lucht-lucht warmtepomp werkt op een vrij eenvoudige, maar zeer effectieve manier. We vertellen je in een notendop hoe het systeem werkt.

Buitenunit

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee units: één buitenunit en één binnenunit. De buitenunit trekt koele lucht van buiten aan met een ventilator. Deze unit bevat een zogenaamde 'verdamper', die warmte onttrekt aan de buitenlucht. Zelfs bij winterse, koude lucht is er nog steeds voldoende warmte in de lucht om te gebruiken. Deze unit wordt op de grond, een muur of plat dak geplaatst.

Binnenunit

Deze warmte transporteert de warmtepomp via een koelmiddel naar de binnenunit. Stel je het koelmiddel voor als een soort warmtetransporteur. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het al bij lage temperaturen verdampt en zo de onttrokken warmte opneemt. In de binnenunit geeft het koelmiddel de warmte weer af aan de lucht in je huis. Zo wordt dus de lucht verwarmd.

Lucht-lucht warmtepomp werking koelen

Een lucht-lucht warmtepomp kan zowel koelen als verwarmen. Met andere woorden: hij kan in de verwarmingsmodus staan, of in de koelmodus. Tijdens warme zomerdagen draait het proces om en kun je je huis actief koelen. Dan onttrekt de warmtepomp warmte aan de lucht binnen in huis en voert deze af naar buiten. Zo zorgt de lucht-lucht warmtepomp voor een comfortabel binnenklimaat in elk seizoen, terwijl je energie bespaart en bijdraagt aan een beter milieu.

Lucht-lucht warmtepomp nadelen

Lucht-lucht warmtepompen zijn een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossing, maar overweeg ook de nadelen voor je er een aanschaft. Het is niet in elke situatie geschikt:

  • Efficiëntie bij koud weer: lucht-lucht warmtepompen functioneren ook bij lage temperaturen, maar de efficiëntie daalt wanneer het buiten hard vriest. Ze hebben dan meer energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.

  • Beperkte toepasbaarheid: lucht-lucht warmtepompen zijn niet geschikt voor alle soorten woningen. Ze werken het best in individuele ruimtes en kleine appartementen met goede isolatie.

  • Aansluiting op bestaande systemen: een lucht-lucht warmtepomp aansluiten op bestaande verwarmingssystemen is lastig, vooral als dit een ouder systeem is.

  • Geluidsniveau: de buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp maakt veel geluid. Afhankelijk van waar deze geplaatst is, kun je dus geluidsoverlast ondervinden van dit systeem. Lees meer.

Voordelen lucht-lucht warmtepomp

Dit zijn de voordelen van een lucht-lucht warmtepomp in je woning:

  • Milieuvriendelijk: lucht-lucht warmtepompen zijn een duurzame keuze, omdat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken. Ze halen hun energie uit de lucht, wat een onuitputtelijke bron is.

  • Verwarmen en koelen: met dit type warmtepomp kun je zowel verwarmen in de winter als koelen in de zomer.

  • Snelle opwarming: de lucht-lucht warmtepomp bereikt sneller de gewenste temperatuur dan vloerverwarming of radiatoren.

  • Eenvoudige installatie: je hebt geen ingewikkelde of dure graafwerken nodig voor de installatie.

  • Kostenefficiënt: deze warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper dan andere types warmtepompen.

Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming

Je elektrische verwarming vervangen door een lucht-lucht warmtepomp is een milieuvriendelijker alternatief. Je hebt namelijk geen fossiele brandstoffen nodig en verbruikt enkel elektriciteit. Voor kleinere, goed geïsoleerde woningen, is een lucht-lucht warmtepomp interessant als hoofdverwarming.

Geen centraal verwarmingssysteem?

Een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming is vooral het overwegen waard als je nog geen centrale verwarming hebt. De installatie is dan een kostenefficiënte manier om je hele huis te verwarmen.

Alleen voor kleine, goed geïsoleerde woningen

Als je huis groter is, heb je meerdere binnenunits nodig. Dit verhoogt de kosten en complexiteit van de installatie. Is je huis niet goed geïsoleerd? Dan is de warmtepomp minder efficiënt door het grote warmteverlies. Investeer dus eerst in goede isolatie.

Lucht-water warmtepomp wellicht beter

Woon je in een koud klimaat of heb je een grotere woning, overweeg dan een lucht-water warmtepomp. Waarom? Lucht-water warmtepompen zijn doorgaans krachtiger en gaan beter om met grotere ruimtes en lagere buitentemperaturen. Een lucht-water warmtepomp sluit je ook aan op bijvoorbeeld vloerverwarming. Maak altijd een weloverwogen keuze op basis van jouw specifieke situatie.

Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

Een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit is handig als je in een huis woont waar een buitenunit installeren niet mogelijk of toegestaan is. Dit type warmtepomp is compact en discreet. Daardoor integreer je hem makkelijk in elke woonruimte.

De werking van een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit is vergelijkbaar met die van een standaardmodel. Het systeem haalt warmte uit de lucht binnen en verspreidt deze door het huis. Ondanks het ontbreken van een buitenunit, is dit type warmtepomp nog steeds effectief om je huis te verwarmen. Zonder een buitenunit is de warmtepomp wel minder krachtig dan modellen mét een buitenunit.

Beste lucht-lucht warmtepomp

De beste lucht-lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Houd rekening met de grootte en isolatie van je woning. Kleinere, goed geïsoleerde woningen verwarm je efficiënt met minder krachtige modellen. Grotere huizen of huizen met slechtere isolatie, hebben een krachtiger model nodig. Onze servicepartners bieden verschillende merken warmtepompen aan, zoals Bosch, Intergas en Remeha. Stuk voor stuk betrouwbare merken.

Lucht-lucht warmtepompen vergelijken

Kijk ook naar het energierendement van de warmtepomp. Een hoger rendement betekent dat de pomp meer warmte produceert voor elke eenheid energie die hij verbruikt. Dit leidt tot lagere energiekosten op de lange termijn.

Overweeg ook de kosten van installatie en onderhoud. Sommige warmtepompen zijn in eerste instantie goedkoper. Hebben ze regelmatig onderhoud nodig, of is de installatie complex? Dan lopen de kosten op de lange termijn op.

Win daarom professioneel advies in voordat je een beslissing neemt. Misschien is een lucht-water, water-water of grond-water warmtepomp in jou geval wel geschikter.

Adviesgesprek aanvragen

Lucht-lucht warmtepomp kopen?

Ben je overtuigd en wil je een lucht-lucht warmtepomp kopen? We bieden verschillende soorten warmtepompen aan die passen bij jouw specifieke woonsituatie. Deze innovatieve systemen helpen je energie en kosten besparen. Bovendien draagt een warmtepomp bij aan het verhogen van de waarde van je woning. We adviseren je graag.

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro (bron: warmtepompenadvies.nl, 2024). Het is volledig afhankelijk van factoren zoals:

  • de grootte van het gebouw

  • het aantal binnenunits

  • het type warmtepomp

  • de gewenste verwarmingscapaciteit

In een persoonlijk adviesgesprek kijken onze experts welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Adviesgesprek aanvragen

Lucht-lucht warmtepomp subsidie

Voor lucht-lucht warmtepompen is er geen landelijke subsidie beschikbaar: de investeringssubsidie duurzame energie. Sommige gemeentes of provincies hebben echter wel lokale subsidies beschikbaar of bieden financieringsregelingen aan. Informeer dus bij jouw lokale overheid naar eventuele mogelijkheden. Ook zijn er vaak groene leningen beschikbaar met een lage rente voor duurzame investeringen zoals warmtepompen.

Lucht-lucht warmtepomp verbruik

Als je kiest voor een lucht-lucht warmtepomp, dan kies je voor een energiezuinig systeem dat de warmte uit de buitenlucht benut om je woning te verwarmen. Hoeveel een lucht-lucht warmtepomp verbruikt in kilowattuur (kWh) hangt af van verschillende factoren. Waaronder de isolatie van je woning en de buitentemperatuur. Ga bij een lucht-lucht warmtepomp uit van een gemiddeld verbruik onder de 2.000 kWh per jaar voor een gemiddeld huishouden (bron: energyarchitects.nl). Dit betekent dat je, zelfs in de koudste maanden, je huis comfortabel kunt verwarmen met minder energie. Zo draag je bij aan een beter milieu en bespaar je op je energierekening.

Lucht-lucht warmtepomp winter

In de winter is het soms een uitdaging om je huis alleen met een lucht-lucht warmtepomp te verwarmen. Hoewel de meeste moderne systemen nog steeds warmte leveren bij vriestemperaturen, neemt hun efficiëntie af. Gebruik daarom bij koude weersomstandigheden extra verwarming. Een lucht-lucht warmtepomp kun je helaas niet aansluiten op bestaande verwarmingstoestellen.

Stel de warmtepomp goed af en onderhoud hem. Dan maximaliseer je de efficiëntie ervan. Maar vergeet niet dat de isolatie van je woning ook een grote rol speelt in het rendement van de warmtepomp. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast. Dit draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat, zelfs in de winter.

Veelgestelde vragen over lucht-lucht warmtepomp

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om de binnenlucht te verwarmen. Het kan ook functioneren als airconditioning door het proces om te keren en warmte uit de binnenlucht naar buiten te verplaatsen.

Wat is de levensduur van een lucht-lucht warmtepomp?

De levensduur van een lucht-lucht warmtepomp varieert, maar veel systemen kunnen met goed onderhoud 15 tot 20 jaar meegaan.

Kan een lucht-lucht warmtepomp mijn hele huis verwarmen?

Een lucht-lucht warmtepomp zorgt inderdaad voor het verwarmen van een heel huis, maar het rendement varieert afhankelijk van de isolatie van het huis en de buitentemperatuur.