PIF (power insulation foil) wordt steeds vaker gebruikt als isolatiemateriaal voor vloeren, muren (spouwmuurisolatie) en daken. Het is een folie dat bestaat uit verschillende lagen aluminium, waartussen kleine luchtkussentjes zitten. Aan deze laag heeft het folie zijn isolerende eigenschappen te danken. PIF isolatie zorgt ervoor dat je wooncomfort verbetert en bespaart op energiekosten, omdat je minder hoeft te stoken in het najaar en de winter.

PIF isolatie 60 tot 120 mm

PIF isolatie is er in verschillende diktes:

  • 60 mm

  • 80 mm

  • 100 mm

  • 120 mm

Welke dikte je nodig hebt, is afhankelijk van wat en hoeveel je wilt isoleren. Je kunt PIF isolatiefolie ook stapelen, voor een extra goede isolatie.

PIF isolatie aanbrengen

PIF is geschikt voor de isolatie van je vloer, gevel en dak. Het folie is erg eenvoudig aan te brengen. Doordat het materiaal zo licht en flexibel is, kun je het makkelijk naar elk oppervlak vormen. Ook snijd je het eenvoudig op maat. Daardoor kun je PIF isolatiefolie op allerlei plekken aanbrengen. Je hebt voor het verwerken van PIF isolatie geen extra materiaal of beschermingsmiddelen nodig

Is PIF isolatiefolie brandbaar?

Het nadeel van dit isolatiefolie is de brandklasse. Het materiaal heeft namelijk een brandklasse E, wat betekent dat het erg brandbaar is.

Belangrijk om hierbij te onthouden is dat dit voor veel andere isolatiematerialen ook geldt. Bij het isoleren van je woning is het dus altijd belangrijk om de brandveiligheid in de gaten te houden.

PIF dakisolatie

Met PIF isolatiefolie kun je je dak aan de binnenkant isoleren. Met dit materiaal zorg je relatief snel voor een eenvoudige, goede isolatie. Je hoeft het dak naderhand namelijk alleen nog maar af te werken.

Kosten PIF isolatie

PIF isolatie kost ongeveer 35 tot 40 euro per vierkante meter. Houd er rekening mee dat hier nog installatiekosten bij komen wanneer je een isolatiespecialist inschakelt.

Als je isolatiefolie in een vloer of dak aanbrengt, kom je in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidieregeling (bron: PIF). Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie, moet je vaak twee of meer isolatiemaatregelen tegelijkertijd nemen.

PIF isolatie kruipruimte

PIF isolatie is relatief eenvoudig om aan te brengen in de kruipruimte. Wel is het belangrijk dat er niet te veel obstakels, zoals leidingen en poeren, in de kruipruimte zitten. In zo'n geval kan het materiaal namelijk niet luchtdicht aangebracht worden, wat effect heeft op de isolatiewaarde van je woning.

Voor- en nadelen PIF isolatiefolie

Het fijne aan PIF is dat zelfs de dikste variant van het folie lichtgewicht is. Ook heb je geen beschermingsmiddelen nodig bij het plaatsen van dit isolatiemateriaal, wat zelf isoleren met PIF heel goed mogelijk maakt.

Het folie is daarnaast volledig recyclebaar, waardoor dit isolatiemateriaal extra milieuvriendelijk is, zeker in grotere hoeveelheden. Een bijkomend voordeel van het materiaal is dat het vochtwerend is. Je beschermt je woning met dit isolatiemateriaal dus niet alleen tegen kou, maar ook tegen vochtproblemen. De brandveiligheid van het materiaal laat helaas nog wat te wensen over, wat weer een nadeel is.

Rc-waardes PIF iso home

De werking van een isolatiefolie geven we aan met de Rd-waarde. Deze waarde laat zien wat de warmteweerstand van bepaalde isolatiematerialen is.

De Rc-waarde geeft aan wat de isolerende werking is van een gehele constructie. De Rc-waardes voor verschillende diktes PIF zijn als volgt:

  • 36 mm: Rc 2.5

  • 81 mm: Rc 4.0

  • 117 mm: Rc 5.0

Doordat dit isolatiefolie erg dun is, kun je eenvoudig meerdere folies op elkaar plaatsen voor een hogere isolatiewaarde.

PIF vloerisolatie

Vaak last van koude voeten? PIF kun je ook eenvoudig gebruiken om de vloer in huis te isoleren. Dit is bijvoorbeeld handig als je vloerverwarming in huis hebt, maar ook als je gebruikmaakt van standaard radiatoren is het monteren van isolatiemateriaal in de vloer aan te raden.

Wat is PIF isolatiefolie?

Heb je vragen over de toepassing van PIF als isolatiemateriaal, of twijfel je over de beste isolatie van jouw woning? Onze energie-experts helpen je er graag bij. Vraag daarom een persoonlijk adviesgesprek aan om antwoord te krijgen op al je vragen over isolatie.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over PIF isolatie

Is PIF goed voor het milieu?

PIF is volledig recyclebaar en er komen geen schadelijke stoffen kijken bij de productie ervan. Dit maakt het een isolatiemateriaal dat relatief goed is voor het milieu.